Click here for Myspace Layouts

Friday, August 24, 2012

my first homemade laksa!

holla! wats up? camne raya korunk? nice? hahahahha ok 2day gua nak shared resepi laksa mama gua.. ni first time gua msk lksa untuk seploh org.. dan juga first time gua msak benda2 complicated ni.. ok we start da resepi bersama2 gbr.. ok?

10 ekor ikan direbus bersama air di dalam periuk.. da masak ikan 2 tolong blend isi ikan dia dulu.. pastu blend lak tulang temulang dia.. hah! tulang dia tlg tapis yea.. di ulangi tapis! blend ikan ni jgn lpa lak ltak air.. gua nak warning awal2.. klo xmo blender korunk meletup, tlg jgn guna air panas can gua.. hahahahaha meletup merecik2 ikan 2.. hahahahha

sementara tunggu ikan masak, kita blend bawang,cili padi dan belacan. sukatan gua buat ikut suka gua.. sb gua xska pedas, gua boh 3 tangkai je cili padi ni.. bawang lak gua boh lam 10 biji camtu la.. blend 2 jgn lupa campur air.. kang habis jenuh lak cian blender 2..

cili kering yang di blend juga ek.. umah gua da salu sgt de stock cili blend lam tupperware ni.. so xdek hal sgt la..

ok.. semua bahan2 yang da blend tadi (ikan,cili padi,bawang,belacan, dan cili kering) masukkan dalam periuk yea syg2 sume.. masa ni masukkan serai yang dititik.. 

 
pastu masukkan la pulak daun kesum & bunga kantan.. 
dia akan jadi camni

tadaa..! ni otw nak mask r nih.. 2 npak x daun kesum dgn bunga kntan 2? oh yea! jgn lupa boh kunyit sb xmo bg npak laksa ni pucat sgt2..

sementara tunggu kuah laksa kita mendidih dengan jayanya, rendam dulu mee laksa dalam air panas.. jangan dalam air sejuk lak.. jenuh nak tunggu mee laksa ni kembang.. 

HASILNYA? TADAAaaaaaa....!!!!!
hidangkan la bersama2 dengan timun(yang dihiris kecil2), salad(yang dihiris kecil2), telur(direbus dan di belah dua), fish cakes(digoreng dan potong ikut dan)

tapi gua de benda rhsia nak share dgn korunk tiap kali gua makan laksa ni.. kat mna2 pon gua mesti minta benda ni even kat umah orang sekalipon..
tadaa! ni la dia.. tp ni pixca uncle google mari.. huhuhu gua mang pelik pon sb makan laksa dengan KICAP MANIS.. huhuhuhuhuhu

ni yang tgh hari tadi.. kuah laksa ni sedap klo dok panas2kan jea.. yummy!

SELAMAT MENCUBA...!!!!!!


XOXO









terima kaseh singgah! comment2 laa.... XOXO

Wednesday, August 22, 2012

#2 pixca's talking









terima kaseh singgah! comment2 laa.... XOXO

Saturday, August 18, 2012

perutusan raya dari yang dipertuan...


SALAM LEBARAN UNTUK SEMUA FOLLOWERS AND SILENT READERS GUA.. SALAH SILAP HARAP DI AMPUN ANDAI SELAMA NI GUA TERPOST BENDA YANG SAKITKAN HATI KORUNK... 

SELAMAT HARI RAYA...!!!


terima kaseh singgah! comment2 laa.... XOXO